Бюджет – 2023 да компенсира инфлацията за две години назад и

...
Бюджет – 2023 да компенсира инфлацията за две години назад и
Коментари Харесай

КНСБ иска новият бюджет да компенсира инфлацията за 2 г. назад

Бюджет – 2023 да компенсира  инфлацията за две години обратно и да има не по-малко от 10% в допълнение за отплата на инфлацията за тази година. 

Това сподели пред публицисти президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

„ Сега всички, на които заплаща държавното управление,

са ощетени и по тази причина настояванията на синдиката за публичния бранш са ясни и се базират на разликата сред частния и публичния бранш, която е близо 10%, което рядко се случва “, добави той.

В опазването на здравето и образованието има съществени минуси,  като даже и даването на спомагателни средства за двата бранша явно не е съумяло да компенсира инфлацията, добави Димитров.

От КНСБ настояваме за спомагателни средства за  ръст на заплатите на всички работещи в публичния бранш, които да компенсират насъбраната кумулативна инфлация от януари 2021 година до декември 2022 година на всички места, където не е обезщетена,  каза още той.

Да има и  растеж на заплатите на всички работещи в публичния бранш с най-малко 10 % за тази година  с оглед плануваното ниво на инфлация до края на годината. За тези две претенции ще са нужни още 465 млн. лева в допълнение, уточни Димитров.

Ръст на минималната работна заплата от 1 юли т.г. от 780 лева на 850 лева е идващото искане на синдиката.

Да се върне 20 на 100 Данък добавена стойност ставката за хляба, брашното и ресторантьорските услуги, упорстват още от синдиката.

Да се усилят заплатите на педагогическия личен състав за т.г., гарантиращ равнище на заплатите от най-малко 125% от междинната работна заплата.

Да се обезпечат средства за растеж на пенсиите от 1 юли т.г. според настоящото нормативно законодателство в Кодекса за обществено обезпечаване, уточни още Димитров.

това ще коства на страната 175 млн. лева за полугодието, сподели Любослав Костов,

вицепрезидент на КНСБ. По думите му в България в този момент 430 хиляди души работят на минимална работна заплата, като най-вече – 35 на 100, са в строителството.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР